Steun ons en help Nederland vooruit

zaterdag 26 juni 2021

Wat als de algemene normen voor jou niet passen?

Donderdag 24 juni werd door de D66 Verkiezingsprogrammacommissie een bijeenkomst georganiseerd in de Concertzaal in Oosterbeek. Hier ging lijsttrekker Fedor Cuppen in gesprek met leden over de onderwerpen wonen, duurzaamheid en inclusie. Fedor leidde de onderwerpen in met een persoonlijk verhaal; een mooie manier voor de leden om kennis met hem te maken. Daarna ging hij per onderwerp in gesprek met een aantal ervaringsdeskundigen en de leden in de zaal.

Één van de onderwerpen was inclusie. Er gelden allerlei algemene normen in onze samenleving. “Regels” voor sociaal aanvaard gedrag en de praktische omgang met elkaar. Maar wat als die regels niet passen bij wie jij bent en wat jij nodig hebt? Fedor ging hierover in gesprek met Floor Steggerda, een jonge Oosterbeekse die in een rolstoel zit. Zijn er voor haar belemmeringen? Hoe is het als je naar school gaat? Kun je jezelf in een rolstoel redden op straat en in het openbaar vervoer? Hoe gedragen andere mensen zich richting jou en waar kun je wel of niet aan deelnemen in de Renkumse samenleving? Veel plekken in de gemeente Renkum en het openbaar vervoer bleken nog lang niet toegankelijk te zijn voor iedereen …

Wat betreft het thema duurzaamheid ging Fedor in gesprek met Teus van Eck en Klaas Jan Engelsma. Vragen die bij dit thema aan de orde kwamen waren bijvoorbeeld ‘Wat kun je nu doen om je eigen huis duurzaam te maken?’ en ‘Wat heb je nodig van de gemeente?’. Ook werd er gesproken over wat duurzaamheid nu eigenlijk is. Teus had er een prachtig Zuid-Afrikaans woord voor: Volhoudbaarheid.

Voor het onderwerp wonen ging Fedor in gesprek met D66-wethouder Mark Sandmann. Daarbij ging het bijvoorbeeld over de spanning op de woningmarkt. Hoe vind je als starter nog een woning in Renkum? En natuurlijk ook over de vraag “Als je gaat bouwen waar kan dat dan nog in onze groene gemeente?”. Kunnen we überhaupt de woningopgave die Renkum heeft realiseren als we rekening willen houden met de groene en landschappelijke waarden en randvoorwaarden?

Er waren mooie gesprekken; genoeg stof tot nadenken. De Verkiezingsprogrammacommissie gaat de opgehaalde kennis en kunde gebruiken om het verkiezingsprogamma verder af te ronden. Eind dit jaar kunnen alle leden van D66 Renkum reageren op het concept-programma en wordt het uiteindelijk in een ledenvergadering vastgesteld.